Common Session a genti egyetemen: beszámoló

Dési Ádám PhD hallgató

gent3aAz élvezetek szabályozása témával, idén Gentben került megrendezésre a Common Session kritikai kriminológiai konferencia. Az előadások során egyaránt szóba került az afrikai orvvadászat, a női pornófogyasztás trendjei, a görög magaskultúra eseti kriminalizációja vagy éppen a szexmunkások térbeli marginalizációja Londonban.

A Common Session konferencia különlegessége és lényege, hogy elsősorban a kriminológus hallgatóknak biztosít megjelenési és gyakorolási terepet. Ennek legjobb példája, hogy szakdolgozat védésre is van lehetőség a nagyközönség előtt. Az első dolgozat a heroin és a meth használók szélsőségesen sztereotip reprezentációjával foglalkozott, a popkulturális (Trainspotting) és egy konkrét prevenciós program (Faces of Meth) példáin keresztül, módszertanában vizuális analízis és diskurzus elemzéssel. A másik dolgozat etnografikus jellegű terepmunka volt a dél-afrikai gated community-k szegregációs hatásáról, miként alakulnak ki a fallal megosztott duális városok, és a benne élők szubjektív biztonságérzetre gyakorolt hatásukról, illetve hogy hogyan alakul át Johannesburg egy az apartheid által meghatározott városképből egy bűnözés(i félelem) által meghatározott várossá.

Szakmai szempontból remek lehetőség előadni, mindegy, hogy a kutatásunk/szakdolgozatunk/disszertációnk melyik fázisában is tartunk. A különböző egyetemről és országból eltérő háttérrel érkező kriminológusok közössége olyan hallgatóságot biztosít, amely garantálja az építő jellegű kommenteket és kritikákat.

Én is éltem ezzel a lehetőséggel és a kezdeti fázisban lévő disszertációm kiindulópontjait előadtam, melynek témája az egyetemi/középosztálybeli kábítószerfogyasztás és -terjesztés. A beérkező reakciók és kommentek segítségével olyan új szempontok kerültek számomra előtérbe, mint a más oktatási színterek kábítószerkérdése, a gender mint elemzési szempont, vagy éppen a Budapest-centrikusság megkérdőjelezése.

Az ilyen új szempontok miatt éri meg leginkább az egyes munkákat már korai szakaszukban előadni, mivel így rá vagyunk kényszerítve arra, hogy az eddig csak papíron és magunkban létező elgondolásainkat artikuláljuk és kritikának tegyük ki.

Természetesen ez a négy nap nem csupán szakmai munkáról szólt, genti fogadóink minden estére készültek közösségi programokkal. Valamint maga a város is, különösen a karácsonyi díszletek közt, egészen meseszerű volt.

gent1a

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s