A bűn nyomában a századforduló Budapestjén (ELTE ÁJK Kutatók Éjszakája) – Beszámoló

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara idén is közreműködött a Kutatók Éjszakáján. A kari eseményt ezúttal a Kriminológiai Tanszék által A bűn nyomában a századforduló Budapestjén címmel szervezett program nyitotta meg.

Az est fő vendége Perényi Roland, a Kiscelli Múzeum osztályvezető történésze és A bűn nyomában – A budapesti bűnözés társadalomtörténete 1896-1914 című könyv szerzője volt, akivel Berei Róbert és Bezsenyi Tamás, a Kriminológiai Tanszék PHD hallgatói és egyben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának oktatói beszélgettek (a kerekasztal-beszélgetést Tran Dániel PhD hallgató vezette).

Perényi munkája többféle módszertannal közelítette meg a bűnözésről zajló korabeli diskurzust, amelynek okairól részletesen beszámolt a megjelent hallgatóságnak. A beszélgetés során szóba kerültek a korban dominánssá váló pozitivista kriminológiai elméletek, a kriminalisztika nóvumai (daktiloszkópia, bűnügyi fotográfia, bertillonage), a vizsgált időszakban keletkezett statisztikákból levonható következtetések, a büntetőjogban (pl. I. büntetőnovella) és a rendőri szervek működésében (pl. elővárosokra kiterjesztett illetékesség) bekövetkezett változások hatásai valamint a korszak meghatározó rendőri vezetői (Thaisz Elek), bűnügyi újságírói (Tábori Kornél, Székely Vladimír) és jelentős kriminológusai (Vámbéry Rusztem, Balogh Jenő) is.

A kerekasztal-beszélgetés lezárásaként Perényi Roland jövőbeni tudományos munkájának irányairól is mesélt a közönségnek, amelynek keretében a kutató várhatóan a Horthy-korszak bűnözéstörténetét fogja vizsgálni.

abunnyomaban

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s