10.13. Beszámoló a Magyar Kriminológiai Társaság „Média és bűnözés – Bűnözés és bűnelkövetés a médiában” címmel megrendezett konferenciájáról

A Magyar Kriminogiai Társaság – a Társaság Kriminológia és Bűnügyi Tudományok PhD szekciójával közös szervezésben 2017. október 13. napján egész napos konferenciát tartott a média és a bűnözés összefüggéseiről.

Résztvevők

A konferencián – ahogyan azt Lévay Miklós megnyitójában is megemlítette – huszonhárom előadó prezentált vagy vett részt aktívan kerekasztal-beszélgetéseken. A rendezvény résztvevőin keresztül számos intézmény és szervezet képviseltette magát, az akadémiai szférából a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia, míg a gyakorlati oldalról a Fővárosi Törvényszék, a Budai Központi Kerületi Bíróság, a Legfőbb Ügyészség, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a Helsinki Bizottság, a Börtönrádió, a Kékfény és az ORFK. Véleményem szerint már a bűnözéssel foglalkozó, a bűnözés kezelésének, vizsgálatának különböző terein dolgozó, változatos szakmai háttérrel rendelkező elméleti és gyakorlati szakemberek szakértelmének változatossága is garancia lehetett a termékeny párbeszédre – úgy gondolom, hogy az ebben rejlő ígéret valóra vált.

Szervezők

A konferencia megszervezésére a PhD szekció hat fős szervezőbizottságot hozott létre, amelynek tagjai különböző egyetemek PhD hallgatói voltak (Dornfeld László – ME, Kiss Tibor – NKE, Mezei Kitti – PTE, Dési Ádám, Szontagh Veronika, Tran Dániel – ELTE). A szervezésben rengeteg segítséget kaptunk Gönczöl Katalin elnökasszonytól, Kadlót Erzsébet főtitkár asszonytól és Lévay Miklóstól is. A konferencia megszervezésére az ELTE ÁJK jogász és kriminológus hallgatóiból diáksegítőket toboroztunk, ennek eredményeként a rendezvényen és az azt megelőző hét előmunkálataiban is egy hét fős hallgatói stáb segítette a munkánkat.

Előadások, szakmai program

Az elhangzott előadások szinte kivétel nélkül magas színvonalat képviseltek és valamennyien a konferencia tematikájába tartozó aktuális és releváns kérdéseket dolgoztak fel. Ezzel együtt a kerekasztal-beszélgetések tekinthetőek az esemény csúcspontjainak: a levezető elnökök moderálásának és persze a magasan kvalifikált résztvevőknek köszönhetően valamennyi panelbeszélgetés rendkívül lebilincselő volt.

Az utolsó, büntetés-végrehajtási témájú kerekasztal-beszélgetésről nem szabad elhallgatni, hogy a panellel kapcsolatban a szervezők váratlan kihívásokkal szembesültek: a beszélgetés összes büntetés-végrehajtási állományba tartozó tagja a konferencia napjának délutánjával bezárólag lemondta a részvételt. Ennek ellenére a helyettesként Kadlót Erzsébet főtitkár asszonnyal kiegészülő panel-beszélgetés Vig Dávid vezetése alatt a konferencia – a speciális körülményekből adódóan – legaktuálisabb kérdéseket feszegető kerekasztal-beszélgetésévé alakult. Erről bővebben:

https://mno.hu/belfold/szokesben-a-bv-vezetok-a-vitak-elol-menekulhetnek-2421635

https://444.hu/2017/10/16/a-civilek-kitiltasa-utan-fogalmunk-sem-lesz-rola-mi-tortenik-a-bortonokben

http://index.hu/belfold/2017/10/16/bvop_borton_helsinki_bortonradio_kirug/

Az összefoglalók és előadások alapján megírt tanulmányok a Társaság gondozásában megjelenhetnek, így remélhetőleg a konferencián elhangzottak egésze megismerhető lesz a jövőben teljes tagság, illetve a szélesebb publikum által is.

Tran Dániel

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s