Pályázat – HEUNI Seminar on the Exploitation of Undocumented Migrants

A HEUNI (ENSZ Bűnmegelőzés és Bűnözéskontroll Európai Intézete, http://www.heuni.fi/en/) – amely Tanácsadó Testületének elnöke jelenleg tanszékvezetőnk, Dr. Lévay Miklós2018. április 12-13. között kétnapos szemináriumot tart Helsinkiben az iratok nélküli bevándorlók kizsákmányolásáról.

Több kutatás szerint a bevándorlók – különös tekintettel az iratok nélküli bevándorlókra – egy olyan sérülékeny csoport, amelyet könnyedén kizsákmányolnak a munkaerőpiacon és amely csoportnál az emberkereskedelem és kényszermunka áldozatává válásának kockázata jelentős. A 2015-ös bevándorlási hullámot követő elutasító menekültügyi döntések eredményeként az iratok nélküli bevándorlók száma Európában – különösen az északi országokban – megnövekedett. Az iratok nélküli bevándorlók bármilyen feltétellel hajlandóak munkát vállalni, így könnyen kizsákmányolhatóak (…) és könnyen válnak erőszak vagy diszkrimináció áldozatává, ám ritkán számolnak be tapasztalataikról a kitoloncolástól való félelem, a rendőrséggel szembeni bizalmatlanság vagy épp a nyelvi korlátok miatt.

A szeminárium egy közös platformot kíván létrehozni kutatók és gyakorlati szakemberek részére a célból, hogy megosszák és megvitassák az iratok nélküli bevándorlók kizsákmányolásával kapcsolatos tudásukat. (…) Míg a fókusz a munkaerő-piaci kizsákmányolásra lesz helyezve, a szeminárium célja, hogy megvitatásra kerüljenek a kizsákmányolás és diszkrimináció egyéb formái, is úgy, mint a szexuális kizsákmányolás, bűncselekmény elkövetésére kényszerítés, kényszerházasság, erőszak, gyűlöletbűncselekmények és a marginalizáció jelensége.” (kivonat a pályázati kiírásból)

Egyéni elbírálás alapján a HEUNI az utazás és szállás költségeit, továbbá némi napidíjat biztosít.

A pályázat leadási határideje 2017. december 17.

További részletes információk és a teljes pályázati kiírás az alábbi honlapon található:

http://www.heuni.fi/en/index/tiedotteet/2017/10/heunischolarship.html

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s