XI. Európai Gyermekjogi Fórum – „Children deprived of their liberty and alternatives to detention” – beszámoló

Az Európai Gyermekjogi Fórum az Európai Bizottság civil szervezeteket tömörítő fóruma, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az integrált gyermekvédelem szükségességére, s így platformot teremtsen a vitához és a jó gyakorlatok megosztásához. 2017-ben a Fórum témája a szabadságuktól megfosztott gyermekek és az elzárás alternatívái köré csoportosult. A Fórum ülését Tiina Astola, az Európai Bizottság Jogérvényesülési Főigazgatóságának főigazgatója nyitotta meg ünnepélyesen.

Vera Jourová, az Európai Bizottság jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztosa felhívta a figyelmet arra, hogy évente közel egy millió gyermek találkozik a büntető igazságszolgáltatással az Európai Unióban. A gyermekek szabadságuktól való megfosztása csak végső esetben történhet meg és ennek számos módja ismert, mint például a gyermekotthonban való elhelyezés, menekültügyi eljárásban való részvétel vagy egyes gyámhatósági döntések. A biztos kiemelte a 2017 áprilisában megjelent a migráns gyermekek védelméről szóló, Bizottság által alkotott közleményt, amely összefoglalja a legfrissebb uniós intézkedéseket.

Anna Maria Corazza Bildt, az Európai Parlament pártközi gyermekjogi csoportjának társelnöke kiemelte, hogy egyetlen gyermek sem születik bűnözőnek, terroristának, de a szabadságtól való megfosztás elősegíti azzá válásukat. Kitért a menedékkérő gyermekekre, akiket pusztán státuszuk miatt zárnak be egyes országokban az uniós szabályok ellenére. A képviselőasszony szerint félő, hogy ezek a gyermekek úgy nőnek fel Európában, hogy megutálják a kontinenst, és ez teret ad a radikalizálódásuknak. A megoldást egy elzárást nem toleráló kultúra megteremtésében látja.

Manfred Nowak, a bécsi egyetem professzora felhívta a hallgatóság figyelmét egy előkészület alatt álló, az ENSZ és több mint 90 NGO által támogatott átfogó jelentésre (Global Study on Children Deprived of Liberty), amely a szabadságuktól megfosztott gyermekek helyzetének vizsgálatára irányul. A jelentés hat fő területre fog fókuszálni: a migráció, az intézményi elhelyezés, a nemzetbiztonság, az igazságszolgáltatás, a fogvatartott szülők gyermekei és a háborús övezetek.

A Fórum szervezői a gyermekek részvételi jogának érvényesülésére hívták fel a figyelmet azzal, hogy meghívták David Raymondot, Horváth Leont és Ghloam Reza Hassanpourt, akik gyermekkorukban elszenvedték a szabadságuktól való megfosztás valamilyen formáját.

A konferencia második napját Renate Winter, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának jelenlegi elnöke nyitotta meg forradalmi hangú beszédével: „Milyen hozzáadott értékkel bír az, hogy a jóléti államok az emberi jogok védelmével foglalkoznak? Miért van szükségünk a menedékkérő gyermekekre? Mivel indokolható a gyermekprostitúció tilalma, ha van rá még mindig kereslet?”

A délelőtt folyamán több munkacsoportban zajlott a tanácskozás: 1. A joggal konfliktusba került gyermekek, 2. A gyermekek menekültügyi őrizete, 3. A gyermekek intézményi elhelyezése, 4. A börtönben lévő szülők gyermekei.

Az első munkacsoportban Yannick van den Brink, a leideni egyetem jogi karának oktatója az előzetes letartóztatásba került gyermekeket megillető garanciákról beszélt, míg Laëtitia Dhervilly, a párizsi ügyészség fiatalkorúakkal foglalkozó ügyésze elmondta, hogy főként az emberkereskedelem és a gyermekprostitúció bűncselekményeivel kapcsolatban találkoznak gyerekekkel.

A Fórumot záró plenáris ülésen Nathalie Griesbeck, az Európai Parlament pártközi gyermekjogi csoportjának alelnöke kifejezte elégedettségét a Bizottság témaválasztása iránt, hogy egy eddig mellőzött, kényes témához nyúlt, elindítva a közös kommunikáció lehetőségét.

Rositsa Doimitrova, a bolgár munkaügyi és szociálpolitikai miniszterhelyettes a soros elnökség kapcsán kifejtette, hogy elnökségi prioritásként jelölték meg a gyermekjogokat. Beszámolt arról is, hogy az elmúlt évek során Bulgáriában több zárt intézményt is be tudtak záratni, nőttek a szociális támogatások és 50 %-kal nőtt a családban nevelkedő gyermekek száma.

A 11. Európai Gyermekjogi Fórum záróbeszédében a szervezők köszönetet mondtak az előadásokért és megköszönték a meghívott szakemberek részvételét.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s