Oktatóink a középpontban

Az ELTE ÁJK honlapjának hat vezető cikke közül a mai nappal kettő is tanszékünk elismert oktatóit szólaltatja meg.

A jubileumi év alkalmából az ELTE ÁJK-n tudományterület-történeti interjúsorozat készült, ennek keretében heteddikként a kriminológia tudománya került sorra. Az interjúalany Gönczöl Katalin, Magyarország volt ombudsmanja, a Magyar Kriminológiai Társaság elnöke és nem utolsósorban tanszékünk professor emeritusa volt, aki személyesen is átélte tanszékünk történetét, kezdve annak önnálló megalakulásától. Gönczöl Katalin professzort elsősorban erről, az önálló tanszék megalakulása eltelt idő mérföldköveiről, a tanszék gondozásában elindult első magyar kriminológus mesterképzésről, a nemzetközi doktori programról (DCGC) és a kriminológiai legfontosabb aktuális kihívásairól kérdezte Rácz Anna interjúztató. Ez utóbbi kérdés kapcsán Gönczöl professzor arra figyelmezteti a kriminológusok legújabb generációjat: sok szempontból ma nehezebb kriminológus kutatónak lenni, mint az 1970-es években.

A cikk az ELTE ÁJK honlapján az alábbi címen érhető el:

https://www.ajk.elte.hu/content/jubileumi-interjuk-vii-gonczol-katalin.t.4320

A Kar honlapján megjelent másik cikk tanszékvezetőnkkel, Lévay Miklós volt alkotmánybíróval készült. Tanszékvezetőnknek a “Van rosszabb a halálbüntetésnél is” című, eredetileg a hvg.hu-n megjelent interjúban a TÉSZ történetéről, kialakulásáról, kialakulásának okairól és a jelenlegi helyzetről tettek fel kérdéseket. Lévay Miklós tanszékvezető úr az AB és az EJEB gyakorlatáról is beszél az interjúban – az AB gyakorlata kapcsán Lévay Miklós személyesen is érintett, hiszen a TÉSZ-szel kapcsolatban született 3013/2015. (I.27.) AB végzésben alkotmánybíróként különvéleményét fejtette ki az EJEB gyakorlatát figyelmen kívül hagyó döntés ellen. Az interjú lezárásában Lévay Miklós arra is kitért, hogy a szabadulás reménye nélküli szabadságvesztés-büntetés milyen hatással van a fogvatartottak személyiségére és pszichéjére.

A cikk a hvg.hu-n az alábbi címen olvasható:

http://hvg.hu/brandchannel/elteajk_20171128_Van_ami_meg_a_halalbuntetesnel_is_rosszabb

(Az interjú egy néhány perces, megtekintésre javasolt videót is tartalmaz.)

Mindkét interjú rendkívül tartalmas és tanulságos, ezért hangsúlyozottan ajánljuk őket honlapunk olvasóinak figyelmébe, oktatóinknak pedig ezúton is gratulálunk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s