Elhunyt Szabó Dénes (Denis Szabo), a Montreali Egyetem professor emeritusa

Szomorúan fogadtuk a hírt, hogy 2018. október 18-án, 89 éves korában Kanadában elhunyt Szabó Dénes nemzetközi hírű kriminológus, a Montreali Egyetem Kriminológiai Karának professor emeritusa, az Eötvös Loránd Tudományegyetem díszdoktora.

csm_Diapo_M._Szabo_1f8cdf0ab8

A kriminológia hazánkban is nagyra becsült személyisége 1929. június 4-én született Budapesten. 1947-ben hagyta el Magyarországot, Belgiumba távozott. Itt a Leuveni Egyetemen tanult szociológiát, majd Párizsba ment a Sorbonne-ra, posztgraduális képzésre, szintén szociológiából.

A doktori disszertációján alapuló, Crimes et villes című, 1960-ban megjelent könyve UNESCO-díjat kapott. A könyv sikerének köszönhetően lett a Montreáli Egyetem tanára. Nevéhez fűződik az intézmény Kriminológiai Karának megalapítása.

1978-ban megválasztották a Nemzetközi Kriminológiai Társaság elnökévé. Széleskörű társadalomtudományi olvasottságán, műveltségén alapuló kriminológiai tudása okán gyakran volt konferenciák és más tudományos tanácskozások meghívott előadója.  Az 1960-as évek végétől mintegy négy évtizeden keresztül aligha volt olyan jelentősebb nemzetközi kriminológiai rendezvény, amelyen ne vett volna részt Szabó Dénes professzor. Nem alábecsülve jelentős publikációs tevékenységét, Szabó professzor igazi műfaja a beszélgetés, az eszmecsere volt. Találóan jegyezte meg egyszer Katona Géza professzor, hogy „Dénes több nyelven beszél, csak azt sajnálja, hogy nem tud egyszerre több nyelven beszélni”.

Szabó Dénes professzor az 1970-es évek elejétől egyre intenzívebben bekapcsolódott a magyar tudományos életbe, ösztöndíjakkal és más módokon segítette a hazai kriminológusok szakmai fejlődését. A magyar kriminológiai gondolkodás alakulása szempontjából jelentős volt Kriminológia és kriminálpolitika című könyvének 1981. évi megjelenése a Gondolat Kiadónál. Szabó professzor nagy mértékben közreműködött a Magyar Kriminológiai Társaság 1983. évi megalakulásában, továbbá abban, hogy a Nemzetközi Kriminológiai Társaság 1993. évi kongresszusát Budapesten tartotta.

Szabó professzor intenzív kapcsolatot ápolt tanszékünk több oktatójával. Örömmel és elégedettséggel konstatálta 2011-ben, hogy Magyarországon az ELTE Állam-és Jogtudományi Karán kezdődött meg a kriminológus mesterképzés, mégpedig a Kriminológiai Tanszék szakmai koordinálásával.

Szabó Dénes professzor kriminológusi hitvallását hűen tükrözik az 1978-ban írt, magyarul a már említett 1981-es könyvben megjelent következő megállapításai:

A kriminológus olyan értelmiségi, aki a bűnözés bonyolult okozatosságát és megelőzésének legcélravezetőbb eszközeit kutatja. A kriminológia alkalmazott tudomány lévén, egyrészt pozitív jellegű, amennyiben a tények leírásából és elemzéséből áll, másrészt a társadalmi megelőzés eszközeit ajánlja. A kriminológusnak –  mint minden értelmiséginek – joga van bármilyen értékrendben hinni, és akármilyen világnézethez tartozni. Kutatóként azonban be kell tartania a formális logika szabályait, a megfigyelés és a kísérlet tudományos előírásait, társadalmi és politikai kérdésekben pedig maximálisan tárgyilagosnak kell maradnia … Erkölcsi hitelét pedig ugyancsak leronthatja, ha a bűnözés megelőzésének kérdésében semleges vagy érdektelen.

Emlékét kegyelettel megőrizzük.

Lévay Miklós
tanszékvezető egyetemi tanár,
a Kriminológia mesterszak szakfelelőse

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s